Dopřejte si superpotravinu každý den

Výraz „superpotravina“ se ujal v Česku teprve nedávno, a to v souvislosti s některými dováženými zemědělskými plodinami, či rostlinnými semeny. Většinou se takto označují mořské řasy, anebo kořeny a listy některých významných bylin, které se v lidovém léčitelství po celém světě ujaly pro léčení mnoha různých chorob. Slovo „super“ v tomto případě znamená důraz na zvýšený obsah významných látek a živin, jež v těchto potravinách najdeme, ale poměrně často se zapomíná, že do této kategorie lze směle zařadit všechny druhy ořechů.vlašský ořech - strom
Ořech je velmi specifický přírodní výtvor, obsahuje zpravidla tvrdou skořápku, aby mohla chránit velmi citlivé jádro, z něhož vyroste statný strom. K tomu, aby mohl začít svůj životní cyklus, potřebuje obrovské množství vitamínů, tuků, proteinů a minerálů a tento proces podporují speciální enzymy, které jednotlivé složky přeměňují na lépe využitelné.

Vlašský ořech je výjimečný plod

Superpotravinu v podobě vlašských ořechů Naklíčeno.cz si můžeme dopřát každý den. Zdá se to možná poněkud přehnané, ale je to skutečně jeden z nejcennějších pokladů, co k nám doputoval před několika tisíci lety, pravděpodobně z Itálie. A že si tohoto faktu nejsou lidé příliš vědomi, prokazuje velmi malý zájem o tyto pro někoho „obyčejné“ skořápkové plody.veverka chroupe vlašský ořech
Co je na vlašském ořechu tak zajímavého?
Především obsah nenasycených tuků – mastných kyselin označovaných jako omega-3, kterých je v běžné středoevropské stravě nedostatek. Bohužel se nachází jen v některých potravinách, např. v mořských rybách s velkým obsahem tuku (losos a sardinky) nebo v lněném oleji či v řepkovém oleji zbaveném kyseliny erukové. Vlašský ořech má však obsah této látky poměrově vyvážený s omega-6, je tedy v tomto směru naprosto ideální. Ne nadarmo si naši předkové statných ořešáků považovali a vysazovali je podél cest a na své pozemky jak v nížinách, tak i v horských oblastech.