V dnešní době není pšeničná mouka příliš oblíbená. Je to dáno zejména tím, že v českých kuchyních se od pradávna využívá ta hladká bílá, což znamená bez jakýchkoliv minerálů. Lidé proto dávají této ingredience za vinu to, že tloustnou, případně se jim objevují různé alergie a další nežádoucí úkazy. Lidé však při tomto problému zapomínají na to, že existují více druhů mouk. Zajímavou volbou se jeví špaldová mouka, která oproti té klasické pšeničné je v určitých ohledech lepší.

pole pšenice

Co to vlastně špalda je?

Někoho dokáže znejistit už jenom to označení – špalda. Je třeba si uvědomit, že jde o druh rozpadavé pšenice, která však za dobu své existence musela ustoupit pšenici s většími výnosy, tedy té klasické, ze které se následně vyrábí bílá mouka. Pokud vás to nepřekvapuje, pak jsou věci, které vás určitě překvapí, pokud tedy bude řeč o výhodách a vlastnostech toho, co tato odlišná pšeničná mouka nabízí:

  • Lehká stravitelnost = díky tomu je vhodná do nejrůznějších pokrmů
  • Nižší toxicita pro osoby a alergiemi = je třeba myslet na to, že pro osoby s alergií na lepek je tento druh pšenice stále zapovězen
  • Je bohatá na vlákninu = díky tomu prospívá trávení na rozdíl od výrobkům z klasické pšenice
  • Obsahuje řadu minerálů a dalších příznivých prvků = jmenovitě jde o železo, zinek, ve větší míře pak mangan

pšeničný výrobek
Jak vidíte, není třeba zatracovat veškerou pšenici, kterou uvidíte. I tak byste si však měli být na pozoru, neboť ve větším množství není vhodné naprosto nic. Jakmile si však dáte pozor na to, co běžně konzumujete, můžete očekávat, že vaše tělo bude vděčné. Právě určitá různorodost v potravinách, které konzumujete, tělu prospívá, a proto se neobávejte zařadit i tuto speciální pšenici do svého jídelníčku. Od věci proto není třeba vyzkoušet různé pečivo, palačinky či třeba zákusy, které si s pomocí této pšenice připravíte. Určitě to pro vás bude příjemná změna.