Kyška, kefír, jogurtový nápoj, podmáslí nebo acidofilní mléko. Člověku z toho jde hlava kolem a nakonec zjistí, že to chutná všechno vlastně tak nějak podobně. Dnes můžeme na pultech obchodů najít nepřeberné množství nejrůznějších mléčných zakysaných výrobků. Které bychom měli pravidelně konzumovat. A důvod? Přece zdravé zažívání. Zakysané mléčné výrobky obsahují množství vitamínů a zdraví prospěšných látek. Především pak probatické kultury, kter potřebujeme pro správný chod našich střev. Někomu moc kysané produkty nechutnají a právě pro ně se na trhu objevuje nepřeberné množství ochucených variant. Co pít, co všechno vlastně obsahují a především, jaký je v nich rozdíl?
jahodový kefír
· Jogurtové mléko: tady název přímo vysvětluje, o co vlastně jde. Jde totiž skutečně o jogurt naředěný mlékem, tak že je z něj nápoj. Musí obsahovat alespoň 50 procent jogurtu.
· Podmáslí: podmáslí vzniká při výrobě másla. Zachovává si svou chuť i výživové vlastnosti ale obsahuje méně tuku. Pro kysání se pak přidávají ještě mléko nebo smetana.
· Acidofilní mléko: k jeho výrobě se využívá acidofilní kultura, která svým složením velmi ovlivňuje fungování naší střevní mikroflóry a to samozřejmě jen v dobrém. Acidofilní mléko je nabito probatickými kulturami a měli bychom ho pít nejen kvůli střevům ale také kvůli posilování naší imunity.
· Kefír: kefír poznáte bezpečně tak, že je jakoby mírně perlivý. Dokonce pravý tradiční domácí kefír kdysi býval skutečně perlivý a dokonce mírně alkoholický. Dnes už se tento nápoj vyrábí v tradiční podobě jen na Kavkazu. Vy si kefír také můžete doma vyrobit. Používají se k tomu kefírová zrna.
podmáslí ve skleničce
· Kefírové mléko: je tak trošku ošizený a méně zdravý kefír. Obsahuje sice stejné množství bakterií jako kefír ale kvasinek na jeho výrobu stačí mnohem méně.
· Kyška: kyšce se u nás také říká zákys. V tomto případě můžeme kyškou nazývat vlastně jakýkoliv produkt, který byl vyroben za pomocí mléčné kultury. Může jít o jogurtovou, smetanovou nebo kefírovou kulturu.